Sorun odaklılık yerine müşteri odaklılık


  • Share on Pinterest

Yılbaşı tatilimden 2 hikaye:

1. Kaldığımız otel odasındaki kurutma makinası bozuk çıktı. Resepsiyonu arayıp, saçlarımızın ıslak olduğunu da belirtip yardım istedik. 5 dakika sonra teknik bir adam yardımımıza geldi. 30 dakikada sorun giderildi.

2. Bir kahvede sıraya girdik. 5 dakika bekledikten sonra kahvelerimizi aldık fakat sandviçleri yoğunluktan veremediler fakat bizi bekletmemek için sandiviçler için bir numara verdiler. Bulduğumuz masaya yerleştik, yayılıp sohbete başladık, bir süre sonra sandviçleri masaya getirdiler.

Birinci hikayedeki pazarlama yaklaşımı sorun odaklı, ikincisinde ise müşteri odaklı. Birinci hikayeye baktığınızda şunu görmek zor değil: Müşteri belli ki duştan çıkmış. 30 dakikasını ıslak saçlarla, kendi odasında ama tanımadığı birisi tuvalette çalışırken geçirmiş.

Eğer otel, müşteri odaklı olabilseydi, geçici bir kurutma makinesi verip, sorunu müşteri odada değilken giderebilirdi, değil mi?

Evet, her zaman çözülmesi gereken sorunlar çıkar ama müşteri odaklı olmak sorunları çözmekle değil, onları nasıl çözdüğümüzle alakalı.

Farketing e-posta listesine kayıt olun

Farketing yazılarından haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

E-postanızı kimseyle paylaşmam ve asla 'spam' yapmam.