Müşterinize nasıl ulaşıyorsunuz?


  • Share on Pinterest

Bankalar ve mobil operatörler dışında bir çok firma müşterisini ismen tanımıyor. İstediği zaman onlarla direkt iletişiem geçemiyor. Pazarlamacılar, ortada Internet gibi müşterileriyle birebir temasa geçecekleri bir ortam varken bundan faydalanmıyorlar.

Hala.

Bir sürü viral oyun, viral başarılı uygulama yapıldı. Başarıları ilgi çekmeleri. İnsanları konuşturmaları. Aynı başarılı televizyon reklamları gibi.

İzle, üzerine konuş ve unut. Retro pazarlama.

Model yanlış.

Model, insanlarla ilişkiye girmeye değil, insanların ilgisini çekmeye yönelik. Bir ürünü sattırmaya yarayabilir ama kısa süreli.

Oysa viral pazarlamacılar veya diğer firmalar müşterilerinin kim olduğunu öğrenmeye gayret etseler…

Sony Ericsson’un tanıştığım bir üst düzey yöneticisine sormuştum: "Ne yapıyorsunuz müşterinizi tanımak için?" "’Focus’ grup" diye cevaplamıştı. Demek istediğimi anlamadığı için değişik bir şekilde sordum: "Peki nasıl ulaşıyorsunuz onlara ulaşmak istediğinizde?" Yine tam anlamadığını hissetmiştim. Nedeni belliydi, zaten müşteriye ulaşmanın bildiği eski bir yolu vardı. Reklam, ağızdan ağıza pazarlama… veya adı her neyse.

Oysa ne kadar kolay SonyEricsson’un telefonlarına basit bir uygulama ekleyip müşterilerini birebir tanımaya başlayabilmesi. En basitinden telefona yeni bir kart takıldığında:

SonyEricsson’a hoşgeldiniz, buradaki bilgilerinizi isterseniz, X sitemizde saklayabilirsiniz, telefonunuz kaybolursa bu bilgilerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca isterseniz, size SE’nın yeniliklerini, duyurmamızı da sağlayabiliriz…

Bu fikir ne dahiyane, ne yeni, ne de yapması zor. Zor olan kafaların değişmesi. Nedeni belli. Aşağıdaki 2 farklı durumda insanların çoğunlukla nasıl davrandığını hepimiz biliyoruz:

  1. Tanıtım için 10 milyon YTL var, ne yaparsınız?
  2. Tanıtım için 10 bin YTL var, ne yaparsınız?

Farketing e-posta listesine kayıt olun

Farketing yazılarından haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

E-postanızı kimseyle paylaşmam ve asla 'spam' yapmam.