Fütirist bakış – müzik dünyası


  • Share on Pinterest

 

Müzikten çok anlamam ama son bir kaç yılda duyduğum ve dinlemekten gerçekten zevk aldığım isim, Amy Winehouse. Müziği kadar, uyuşturucu, alkol skandallarıyla da ünlü Amy Winehouse, habere göre, yeni albümü için çalışmış. Detayları önemli değil, plak şirketi Winehouse'un yeni müziğini reddetmiş…

Bu olay vesilesiyle, çok içinde olmadığım ama geleceğini bir çok müzik şirketinden daha iyi gördüğümü sandığım (sanrıdır belki, kim bilir) müzik dünyası.

Gelecek hakkında söylenecek çok şey var ama en önemlisi, bu gelecekte, iyi bir müzisyenin müziği reddetme hakkına sahip olan plak şirketleri yok.

Hoşçakal statüko.

Hoşçakal bildiğimiz müzik sektörü.

Gerçek 1: Müzik sektörü zaten değişiyor.
Korsan müzik, müzik paylaşımı, İnternet ve uzun kuyruk sayesinde artık seçeneklerimiz çok fazla. Etik, etik değil tartışmalarına devam ede duralım, değişimin çoktan başladığını hepimiz biliyoruz. Sony, EMI gibi büyük plak şirketleri ellerindekini kaybetmemek için ne kadar çabalarlarsa çabalasın, şu anki gibi piyasayı yönetemeyecekleri kesin. Ben değil, rakamlar söylüyor bunu.

Gerçek 2: Müzisyenlerin plak şirketlerine ihtiyacı yok.
Aynı yazarların, yayınevlerine ihtiyacının kalmayacağı gibi. Fakat müzisyenler daha şanslılar, en azından Winehouse gibiler. Gelirlerinin büyük bir kısmını zaten konserden kazanırken, bir çok aracıyla (plak şirketleri, dağıtım şirketleri, diğer aracılar) paylaşılıp yokolan kaset/CD gelirine ihtiyaçları yok. Her şeyi ücretsiz olarak sunabilirler. Bunu başarıyla yapanlar zaten var. 

Aynı kitap ve gazetelerin geleceği hakkında yaptığım öngörüyü müzik için de yapabiliyorum. 10 yıl sonra, plak şirketleri kalmayacak. İlla belirtmem gerekiyorsa, şu anki halleriyle kalmayacaklar, diyorum.

Amy Winehouse'ın olayına dönersek, yapması gereken, plak şirketine: "Benim müziğimi sadece, dinleyecilerim reddedebilir." demek. Nasıl yapmalı derseniz, bu başka bir yazı konusu. Ama bunu başaranlar zaten var. (Kimlerdi bunlar, ben isimlerini hatırlamıyorum, hatırlıyorsanız yorumlara eklerseniz sevinirim.)

Peki müzik dünyasının geleceği hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Futirst bakış – kitap ve gazeteler

Farketing e-posta listesine kayıt olun

Farketing yazılarından haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

E-postanızı kimseyle paylaşmam ve asla 'spam' yapmam.