Otomat makinaları karlı olabilir


  • Share on Pinterest

Bestbuyexpress10 yıl önce parlayan trendlerden birisi ‘kiosk’ (otomat makinaları) ile ürün satmak idi. Bir çok firma bu makinalarla satış yapabileceğini düşünüyordu. Kola, çikolata, kontör kart ve benzer ürünler. Yaptılar da fakat makinalar gelirlerin sadece çok küçük bir kısmını oluşturdular. Eski bilgilerime göre, %1-3’ler civarında.

Pahalı otomat makinaları, İnternet veya telefon bağlantısı, elektrik, bakım, yüzlerce ürünün, yüzlerce noktada yeterli stokta olmasını sağlamak. 1, 2 YTL’lik ürünler satıyorsanız, çok karlı olmadığı kesin.

Sonuç: Pek fazla firma ‘kiosk’ işini zorlamaya devam etmedi.

FastCompany’deki habere göre, BestBuy, havalimanlarına BestBuy Express ismiyle elektronik cihazlar satan otomat makinaları yerleştirimiş. Çift rakamlı büyüme görmeye başlamışlar.

Haberi ve ‘kiosk’ işini biraz düşününce, belki de şimdiye kadar satılmaya çalışılan ürünler doğru değildi, diyorum. 1, 2 YTL’lik ürünler değil, 100 ile 1,000 YTL arasında ve çok daha karlı ürünleri satmak gerekiyordu.  Tabii ki, yine BestBuy’ın yaptığı gibi otomatları doğru yerlere, alım gücünün yüksek olduğu ve ürünleri iyi tanıyan bir kitlenin olduğu yerlere.

Belki de, havalimanlarındaki bir sonraki otomat makinaları kozmetik satmalı.

Belki de, her trendde olduğu gibi ‘kiosk’lar da stratejiler üzerine kurulduğunda başarılı oluyor. Hayır, kesinlikle.

Farketing e-posta listesine kayıt olun

Farketing yazılarından haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

E-postanızı kimseyle paylaşmam ve asla 'spam' yapmam.