2+2<4

P&G, Gilette firmasını satın aldı. Bunun arkasında yatan stratejiyi anlamakta zorlanıyorum.

Benzer ürünler üreten iki firmanın birleşip de eskisinden daha fazla değer ürettiği hemen hemen hiç görülmemiş bir şey. Birbirinden tamamen farklı 2 büyük kültürün birlikte hareket edip bir sinerji yaratması ve bu sinerjiden fazladan bir gelir elde etmesi gerçekten mümkün olabilir mi? Bu kadar çok başarısız örnek varken buna inanmak gerçekten zor.

HP ve Compaq birleşmesinin başarısızlığı bu ayki Fortune dergisinin kapak yazısı.

31.01.2005


 

Yorumlar

Eger sirketin gucsuz bolum ve kanatlar icin yatirimi baskalarina yaptiriyorsaniz, karliliginiz ve pazar gucunuz artar. En basit ornegini Toy'R'Us'in e-commerce icin Amazon'u kullanmasinda gorebiliriz. Bu tip ornekler cok fazla. Birlesmelerin bircok nedeni olabilir. Ornegin Kmart Sears birlesme haberi tamamen Chapter 11'e bagli iken, Lenovo IBM birlesmesi ise IBM'in urun fokuslasmasina yonelmesi ile iliskili.

P&G, Kuzey Amerika'da alaninda cok guclu bir sirket. Ozellikle kadin musteriler icindeki market payi en yuksek olan sirketlerden biri. Ayni zamanda P&G, Teknolojik Ar-Ge yatirimlari ile alaninda onder. Bildigim kadariyla, butcelerinin %16'u teknolojik Ar-ge'ye ayrilmis durumda ki bu teknoloji firmasi Microsoft'dan bile daha yuksek. Gillete ise P&G ile ayni alanda olmasina ragmen, urun yelpazesi acisindan P&G'den cok farkli. Gillete en buyuk farkliliklarindan biri ise pazar konumu. Gillete, Asya, Avrupa ve Ortadogu'da, P&G'ye gore daha buyuk bir marketi var ve bu marketin buyuk kismini erkekler olusturuyor.

P&G, teknolojik ar-ge yardimlariyla Gillete urunlerini gelistirirken (tras bicagi belki de dunyaki en eski urunlerinden biri fakat son 5 yildir 3 bicak ile tras olmamiz garip. 2'den sonra 3 gelir. Bunu 10 sene bekletmenin ne alemi var :), Gillete ise market ve market arastirmalari konusunda P&G'ye yardimci olacaktir. Bence bu birlesme, kazanan birlesme olabilir.

Teoride Mehmet'e katılıyorum, fakat uygulamada bunun olması çok zor. Büyük şirketler farklı yapılara sahiptirler. Her ne kadar 2 firma başarılı olsa da, birlikte olduklarında yapılarnın ve insanların birbirine uyması çok zordur. Bence, dünyanın her yerine yayılmış, onbilerce çalışanı ve tamamen farklı kültürleri oaln enternasyonel firmanın birbirini tamamlaması diye bir şey mümkün değildir. Hem tüm dünyadaki P&G ve Gilette aynı ise işleri zor. P&G tamamen bir satış şirketidir. Satış odaklıdır. Gilette ise daha fazla pazarlama şirketidir. Çalışanları ve insanların kültürü de dolayısıyla farklıdır. Aha, birbirlerini tamamladılar demeyin, onbilerce kişilik şirketlerden bahsediyoruz. Her neyse, göreceğiz bakalım.

ben yukarıdaki iki yorumada katılıyorum ama burda işte yönetim mekanizması devreye giriyor. Pazarlama ve satış ekiplerinin birbirini tamamlaması için iyi bir yönetim kadrosu şart. Eğer bu oluşturulabilirse, bu birleşme kazançlı olacaktır. Eğer olmazsa Hp ve Compact'tan farkı kalmaz

merhaba bir reklam fikrim var sizinle paylaşmak isted
köyün birinde köylüler ormana ava giderlerken ormanın içinden garip sesler duyarlar.sesin geldiği yere doğru yonelirler.önlerine bir mağara çıkar .mağaranın tam onüne gelirlerken karşılarına mağara adamı çıkar.uzun zamandır kimsenin haberi olmadığı bir mağara adamı.her tarafı kıllıdır saç sakal o kadar uzamıştır kı gözleri zor görünür olmuştur. tabı koyluler korkarak kaçmaya başlar. jandarmaya haber verirler.jandarma bu esrarengiz olayı çözmek için ormana operasyon yapar. mağara adamını esir alırlarve şeyre götürürler.ilk önce yüzünü görmek için mağara adamını traş etmek isterler.adama benzemesi için. ama o kadar kolay olmaz. sakalları o kadar sert ki. traş bıçağı kesmez.ekmek bıçağı, testere. ve vb aletler kullanırlar olmaz bir türlü kesilmez mağara adamının sakalları.yapacak bir şey yok artık kesemiyorlar.tabiki kahramanımız ortaya çıkar.3 bıçaklı jilet i uzatır yetkililere.dalga geçer yetkililer bu mu keser bu sakalları. o kadar alet kullandık kesmedi.kahramanımız jilet köpüğünü kullanır sakalı iyice yumuşatır ve 3 bıçaklı jiletle bir vuruşta sakalları yerınden koparır.kendi sınıfında sınır tanımaz o bir biçer keser

 

Lütfen yorum yazın