Normal koşullar altında

The Tipping Point kitabından:

Bir deneyde, bir grup denekten, hemen hemen aynı yeteneklere sahip 2 grup basketbol oyuncularını -bir grup iyi aydınlatılmış bir basket sahasında, diğer grup kötü aydınlatılmış bir basket sahasında oynuyormuş- izlemeleri istenmiş. Denekler iyi aydınlatılmış basketbol sahasındaki basketbolcuların daha başarılı olduğuna karar vermiş.

Kimya dersinde öğrendiğim bir kısaltma vardı: NKA: Normal koşullar altında.

Kıyaslama yaparken veya ürünümüzü rafta sergilerken koşullar NKA değil. Meyveli yoğurdu diğer yoğurtların yanına koyarsak farklı, tatlıların yanına koyarsanız farklı bir sonuç alırız.

11.07.2006


 

Yorumlar

Bir de bu tür algılamaların optik olanları var. Sanırım beyin kıyaslamada hep aynı şekilde davranıyor.

http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Optical.greysquares.arp.jpg

Malcolm Gladwell en sevdiğim yazarlardandır, ikinci best seller'ı olan Blink'i de şiddetle tavsiye ederim. Kitap ilk izlenimler, sezgilerimizin gücü vs. hakkında çok güzel bir araştırma sunuyor.

 

Lütfen yorum yazın