Ne olduğunuzu düşündüğünüz değil...

Batman Begins filminden bir alıntı. Kendi anlamak istediğim şekliyle tercümesi (birebir tercümesi değil):

Maskenin altında kim olduğu önemli değil,  beni ben yapan yaptıklarımdır.

Bizi biz yapan, kim olduğumuzu düşündüğümüz, neler başarabileceğimize olan inancımız değil. Ne yaptığımız.

Aynı şey markalar için de geçerli. Markayı marka yapan ne anlattığı, nasıl reklam yaptığı değil. Ne yaptığı.

[Farketing notu:] Ne yaparsan, O'sun.

17.04.2007


 

Yorumlar

MARKANIN ne yaptığı gerçekten çok önemli!

ANCAK BU UZUN VADEDE ve SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI!

Mükemmellik "ÖMÜR BOYU" sürmeli Kİ markanızın arkasında durabilesiniz!

Seth Godin'in de dediği gibi.. önemli olan müşterinize kendi hikayenizi anlatabilmeniz.. Her markanın kendine özgü bir hikayesi var. Biz o hikayeleri göz önüne alarak satın alma davranışlarımızı yönlendir miyor muyuz? Coca-Cola ile Pepsi arasındaki nüans farkını anlayabilen nadir milletlerden olan bizler, aynı fabrika çıkışlı aynı servis ağına sahip markaları birbirinden neye göre ayırıyoruz? Bizlere anlattıkları hikayelere, aklımızdaki kendilerini konumlandırdıkları yere göre değil mi...

Kesinlikle katılıyorum.Markayı marka yapan ne anlattığı, nasıl reklam yaptığı değil. Ne yaptığı.
Teknosa'nın son çıkan reklamı gayet güzel(bana çok sempatik samimi gelmişTİ),gelin görün ki google girip teknosa yazınca teknosa mağdurları diye bi link çıkıyor,ve o güzel reklama rağmen markanın yaptıklarını okuyunca markayı marka yapanın ne yaptığı olduğunu bi kez daha görüyorsunuz.Septik bi yaklaşımla acaba bu kadar insan gerçekte mağdur değil de rakip bi firmanın işimi diye düşünmedim de değil.Ancak yazılanları okuyunca ve teknosanın bu yazılanlara kayıtsızlığna bakınca ben mağdurları haklı buldum,ve sanırım onların arasına katılan bi mağdur olmayı göze alamıyorum.Reklam çok güzeldi halbuki:)

Tam olarak destekliyorum. Bunu şöyle söyleyelim. Bir insanla ilk kez tanışıyorsunuz ve onun nasıl biri olduğu hakkında hiç bir fikriniz olmaz. O kendini çok iyi biri gibi göstermeye çalışa bilir. Ama bir zaman sonra onun nasıl bir insan olduğunu etrafdan kolayca görebilirsiniz. Eyer hakkaten iyi biri diyilse, her hangi bir yolla olursa olsun kendi iç yüzünü açığa verecekdir. Bence kaliteli bir malın, ürünün reklama fazla ihtiyacı yoktur. Çünkü,zamanla insanlar bu ürünük kalitesini gördükce başka ürünleri tercih etmezler. Bu da zaten reklamdan daha üstün ve temelli bir şey.

markalar markalar...
son yüz yılın en büyük icatlarından.belkide teknoloji gibi çok büyük ve kitlesel çapta öldürücü silahlar gibi olmasada aslında o da kendi çapında bir bakıma oldürücü etki oluşturdu.
Bundan 30 yıl öncesinde toplum hayatında yer alan bir çok işyeri bu gün markaların altında ezilmiş ve bu süreçle birlikte bir değişim ve gelişim sözkonusu olmuştur.
bu değişim sürecini dirençle karşılayan kurumlar bile farkında olmadan marka değişimi yerine kendileri birer marka olmuştur.Vefa bozacısı bir gün adının ve işlevinin bir marka haline geleceğini nitekim hiç tahmin edemezdi
markalaşmış bir toplum tasarrufu insan hayatında karşı konulmaz bir tüketici tatmini ve faydası sağlamaktadır.
çünkü biliyoruz ki marka olma şartlarını sağlayan çeşitli kural ve kaidelerin hepsi sonuçta insana yarar sağlayan faktörlerdir.

Batman'ı Batman yapan yaptıları ise, ilk çıktığı zaman Batman değil miydi ?

Ne yaptığımız tabiki önemli, ama ya daha bir şey yapmaya yeni başlıyorsak ?

Herkesi yaptıkları ile değerlendirmeye kalkarsak, olabilecek olayları düşünebiliyor musunuz ?

Firmaların sürekli deneyimli ve başarılı olanları işe aldıklarını düşünün. Bir süre sonra yeni mezunlar ve yanlış seçtiği bir işte başarısız olup branş değiştirmek isteyenler işsiz kalmaz mı ? Bu arada firmalar da eleman bulmak da sıkıntı çekmez mi ?

Pepsi'nin bir sebeple kapandığını düşünün. Doğal olarak kimse daha önce denemediği için tercih etmediğinden, yeni bir kola markasının da tutunamadığını, Coca Cola tekel olmaz mı ?

Berberinizin başka bir şehre taşındığını ve saçınızı kesmesi için yerine geçen çırağına güvenemediğinizi düşünün...

Sonuç olarak biz insanlar, sürekli daha önce yaptıkları ile kendini ispatlayan kişi, kurum ve ürünler ile yaşayamayız. Bazen o ana kadar birşey yapmamış kişilere, kurumlara ve ürünlere de güvenmek zorundayız.

Ve reklamlar bizi haberdar olmadıklarımızdan haberdar etmeye yarar.

Bu yüzden ne yaptığın kadar, ne yaptığını ve ne yapacağını, nasıl anlattığın ve kimlerin bildiği de önemlidir !


markanın kendini nasıl ifade ettiği değil nasıl algılandığı önemli.
tüketici zihninde nasıl oluştuğu önemlidir.

Maskenin altında kim olduğu önemli değil, beni ben yapan yaptıklarımdır.

Bizi biz yapan, kim olduğumuzu düşündüğümüz, neler başarabileceğimize olan inancımız değil. Ne yaptığımız.


ben tam olarak katılmıyorum bu fikre, maskenin altındaki bence önemlidir,düz çoban mantıgı ile cevap vermek istiyorum, zengin restaurantların alacalı bolacalı, vitrinlerinin ve masa düzenin yanında , bir çogunun mutfak bölümü igrençtir.

Bence markanın nasıl reklam yaptığı da ne yaptığı kadar olmasa bile kesinlikle önemli. Kanaatimce özellikle coca cola gibi iyi bilinen şirketlerin reklamları tüketim açısından önemli rol oynar.

 

Lütfen yorum yazın